fbpx
主頁, 動漫資訊, 動畫, 影音新聞, 潮玩新聞 — 05/05/2012 at 5:06 pm

等錢使!?跛腳Gerwalk現身超時空展

by

又一超時空30周年展舉行。

等錢使!?跛腳Gerwalk現身超時空展

 

今年係《超時空要塞》30周年,預左日本會用呢個「牌頭」搵Fans錢,澀谷Parco Museium有個有個「MACROSS:THE DESIGN」展覽至5月13日,原來有個更短命的展覽,正在池袋Sunshine City展示大堂A舉行,展期至5月6日,最大賣點是有個1比1的Gerwalk型態 VF-25F。

內外由河森正治及天神英貴監修,Macross迷又要準備彈藥去朝聖。

 

講真,響手掌上影張相都幾英吓!

這個展覽名為「30th ANNIVERSARY MACROSS超時空展覽會 我和韋基利有個約會!?」由4月28日開始至5月6日止,,會展出幾代超時空的歷史及設定外,仲會有鈴明美、Ranka Lee、Sheryl Nome等歷代歌姬的1比1 Figure。而最大賣點,其實係一隻1比1的Gerwalk型態 VF-25F,這架戰機的設定,經河森正治及天神英貴監修,像真度十足,參觀者可以在它的機頭或手掌上拍照留念。另外設有Cosplay Corner可以即場穿上制服影相,一嚐代入劇中角色滋味。有機會到場,如果有套鈴明美歌衫,等Gohsan 扮個有鬚嘅明美,肯定全場Fans都即時gameover!諗下都爆呀!

上《每日JP》30張寫真任睇!(按圖即入)

 

會場的人物資料介紹。

 

人物設定稿。

1比1鈴明美figure。

 

可能場地關係,今次展期只有短短一個星期多少少,預售入場費1000yen,現場索價1300yen,如連毛巾或吊繩特典(只可任選一款)預售2000yen,現場2300yen,有少少略水成份。而且唔知係唔係主辦單位等錢使,呢隻1比1的Gerwalk VF-25F係隻無腳雀仔,之後展覽會移師到名古屋附近愛知縣中部國際機場舉行,跟住會在大阪,到時至會同VF-25F 裝返對腳,到果陣至準備去大阪睇都唔遲。話晒成舊水入場,比隻「自護號」我,我唔係馬沙,你唔好搞錯!

 

無厘頭達摩Macross。

 

玩具模型亦有展出。

 

現場發售的Sheryl 燒 250yen一個。

 

東京完結後,展覽會移師到名古屋,再到大阪舉行。