fbpx
主頁, 動漫資訊, 動畫, 潮玩新聞 — 28/04/2012 at 6:52 pm

睇MACROSS 30周年展食埋銀河拉麵

by

睇「MACROSS:THE DESIGN」30周年展,可以食埋銀河拉麵。

睇MACROSS 30周年展食埋銀河拉麵

 

去到日本唔知食乜?講到食,Gohsan都有少少心得,如果大家係Macross迷,近期會去日本澀谷Parco Part 13樓睇MACROSS 30周年展「MACROSS:THE DESIGN」,一家唔好錯過呢一碗拉麵!

在《MACROSS F》故事內,中華料理店「娘娘」發售過「銀河拉麵」,在即日至5月13日展期內,同商場澀谷Parco Part 1 7樓的「黃白黑赤 蒼龍唐玉堂」拉麵店會化身成「娘娘 Island日本澀谷店」,推出三種銀河拉麵,包括:「原味銀河拉麵」、漆黑之渦「暗黑星雲」、辛辣「他朗舒拉星雲」,各980yen。

 

娘娘的銀河拉麵,係唔係好想試下。

 

湯底用黑蒜麻油豬骨湯做出宇宙黑暗混沌感覺,有濃黑醬油的風味 ,灑上芝麻的仿佛是散落銀河中的點點繁星,叉燒肉如同是宇宙巨大隕石般存在,生雞蛋就好似太陽,拉麵做到一個銀河風景,睇下都覺過癮,再現場影張相放上facebook,更加威威。另外,更會供應一天限定50人份的「娘娘特製杏仁豆腐」480yen,是只供點三款銀河拉麵客人限定食用,食埋個豆腐就更型!

「黃白黑赤 蒼龍唐玉堂」拉麵店會化身成「娘娘 Island日本澀谷店」的menu。

 

娘娘特製杏仁豆腐。