主頁, 影音新聞, 電影 — 09/05/2013 at 9:00 am

西遊降魔篇出咗^^ 俾錢喇喂!

by

 

正晒! 今日放工一定要行碟舖, 因為《西遊降魔篇》BD同DVD已經出咗喇! 我知! 好多人話套戲係炒冷飯, 不過我都想評吓理; 想當年《長江7號》時, 幾多影評、路邊二手影評家講過, 寧願佢炒冷飯都唔好改戲路, 當日講過呢句說話嘅唔該先收嗲; 第二樣嘢, 套戲其實堅好笑, 點解睇戲時要自己咁多包袱, 同自己講邊場邊個位睇過呢!? 其實佢係前傳性質, 有少少相類位, 同修車工人有個士叭拿喺後尾袋一樣, 都係好正常啫, 最緊要係笑位多, 同佢係星爺嘅戲囉!

 

==================================================================================================

 

【新聞稿】

 

《西遊降魔篇》

Journey to the west

 

由周星馳導演、舒淇、文章主演,羅志祥、黃渤聯合演出的《西遊.降魔篇》,是周星馳自破票房紀錄的《功夫》與《長江七號》後,籌劃製作經年的驚世之作。影片講述年青時代的唐三藏(文章 飾)苦學佛法及初試除魔的傳奇,他先後遇上水妖[沙僧]、豬妖[豬八戒]及猴王[孫悟空],並與降魔女俠段小姐(舒淇 飾) 展開一段奇幻情緣。影片將西遊傳奇結合創新的角色造型及變化多端的特效,打造成一部創意非凡的娛樂大片。

由周星馳導演、舒淇、文章主演,羅志祥、黃渤聯合演出的《西遊.降魔篇》,是周星馳自破票房紀錄的《功夫》與《長江七號》後,籌劃製作經年的驚世之作。影片講述年青時代的唐三藏(文章 飾)苦學佛法及初試除魔的傳奇,他先後遇上水妖[沙僧]、豬妖[豬八戒]及猴王[孫悟空],並與降魔女俠段小姐(舒淇 飾) 展開一段奇幻情緣。影片將西遊傳奇結合創新的角色造型及變化多端的特效,打造成一部創意非凡的娛樂大片。