fbpx
主頁, 專題熱話 — 11/03/2013 at 2:03 pm

飯後醒神系列: 復旦大學入學面試 考西遊記有幾多隻妖?

by

 

 

又係星期一, 最憎要返工! 你係、我都係! 大家無心戀戰? 不如玩個IQ; 來源大有來頭, 係來自復旦大學入學面試, 舊年已經非常爆, 竟然問《西遊記》裡面, 究竟如來佛祖大? 定玉皇大帝大? 我覺得佢應該係星爺影迷; 今年新挑戰題係《西遊記》內有幾多隻妖怪? 學生反問:「豬八戒同孫悟空算唔算!?」答:「唔算!」學生問:「我數唔清, 可唔可以列舉?」對答至此結束, 絕對係10Hi Auntie題目, 下面仲有好多, 如果覺得自己係讀書人, 可以試試國內名牌大學試題目!


未睇問題前, 先睇細路個人標準答案, 我一定會反問:「教授我0地係咪拍緊戲呀!? 定係你飲了兩斤二鍋頭? 如果你真係玩認真, 不如我又問返你! 《火影忍者》原著人物一共有幾多個? 《高達》咁多輯一動出過幾多隻M.S? 先此聲明, 唔計青蛙同蛇呢類怪物! M.A唔計, 但小說外傳機體照計! 」係咪都死路一條架啦! 唔拎返個尾彩, 以後仲使出黎行?

 

面試開始!

(問題是在面試結束後, 採訪多名考生, 根據回憶整合出來!)

 

●一瓶礦泉水和純淨水的化學成份有甚麼不同?

●你在父母眼中是乖乖女嗎?

●假如海平面上升, 會把上海和杭州的某些地方淹沒, 如果你是領導人, 你會怎樣做?

●如果你有兩枚硬幣, 用拋正反的方式, 在三人中公平抽取一人, 要怎樣做?

(望住我! ANSWER Me! )

  ●35日是學雷鋒日, 有一部電影當天上映, 票房非常慘淡. 這個問題你怎樣看? 你覺得雷鋒精神是甚麼?

●電子書和紙質書有甚麼差別?

●給你一個個20位的數字, 讓你現場背出來?

●為甚麼會出現彩虹, 紅色是彩虹的哪個位置, 為甚麼會出現雙彩虹?

●「101-102=1」請移動一個數字, 使等式成立?

●平面上有1,000個點, 是否總存在直能把1,000個點, 分成500500, 如何證明?

●不能用酒, 如何把碗上的油漬去除?

●你認為有外星人嗎?

●科學與倫理的關係?

●一個硬幣繞一另一個硬幣旋轉, 內側硬幣不動, 問外側硬幣轉了多少圈?

●甚麼是成功?

●如何看待教育公平?

●怎麼看異地高考政策?

●直是從經驗總結而來, 還是人類定義的? 復旦有一個數學系的教授不同意你的觀點, 怎麼辦?

●如果你是市長, 如何治理城市擁擠?

●有一個封閉的房間(和外界没有能量交换), 裡面有一部空調, 無論是開冷風還是暖風, 都能降低室內濕度, 這是為甚麼?

●你有多少好朋友? 你最好的朋友是怎麼樣的人?

●最近幾年誰對你影響最大? 如何影響你?

●你認為成績不好的學生, 在哪方面勝過成績好的學生?

●你對人们追逐服装時尚潮流, 有甚麼看法?

●你最想去哪個朝代?

(呢條問題! 竟然穿越了! 那位教授有機會係極品家丁!)

  ●對於人口老化問題, 你認為中國的老化和西方的老化, 有何不同?

●你打過架嗎? 為甚麼打架?

●你談過戀愛嗎?

●人為甚麼鼻孔朝下? (考生回答:鼻孔朝上的話, 下雨會灌到鼻子裡, 人的鼻子没有封閉水的器官, 一開始可能有鼻孔朝上的, 但自然選擇淘汰了這個物种。)

52隻牌, 4種花色, 抽幾張牌能保證有7張相同花色?

●你如何看待衝紅燈呢種現象?可以從心理考慮這種現象的根源是甚麼?

●你觉得這個世界需要國家嗎? 你認為國家是甚麼?

●為甚麼玻璃能透光, 煤炭不能?

●你把我們前面問你的問题, 全部複述一次?

(KO! 給我死吧!)

資料來源: 浙江在線