fbpx
主頁, 動漫資訊, 潮玩新聞 — 30/09/2020 at 12:45 pm

牛佬宣佈《勝利人生李浩東》摺書 緊接推出《龍虎門外傳》

by

唉,係有啲心噏嘅,估唔到《勝利人生李浩東》咁快就要摺書。牛佬喺今期第9期「牛佬的話」宣佈:「……敝刊做多兩三期左右,就會正式完結……點都唔會超過第12期……」原因?佢好坦白:「港漫摺書九成都係一個原因──唔賣得,收支不平衡。」而緊接,佢會推出《龍虎門外傳》,新書點玩法會喺未來倒數三四期《勝利人生李浩東》慢慢講。數一數,家陣已經有《新著龍虎門》、《龍虎門》珍藏本、《龍虎門Z》、《龍虎5世3世仇》、《復刻龍虎門》,嚟緊仲有一本《王風雷傳》,可以預見隔多一排,成個書報攤都係《龍虎門》,咁係咪好事呢?我唔想評論。只不過想問問牛佬,何不寫番本《古惑仔2.0》?又或,《古惑仔》本身有咁多經典角色,求其拉十個八個出嚟以外傳形式獨立成書,例如出《地中海傳》Or《金尊貴傳》Or《太子傳》諸如此類,唔係更好咩?Anyway,我係死忠,牛佬出乜,我都會支持,加油呀。