主頁, 動漫資訊, 潮玩新聞 — 15/03/2018 at 9:50 pm

《西遊》敖嬌之死 遺言若有所指?

by

Image-1 (7)

今期第142期《西遊》書名叫〈敖嬌之死〉,初頭估製造高潮啫,都叫做花過幾多篇幅講呢個角色,和仔大人無理由咁快整死佢啩,點知睇完內文再睇埋「和仔專欄」寫「今期故事主要圍繞敖嬌敖雪兩兄弟發生,最後敖嬌慘死於天罡星手上」,噢,敖嬌真係拜拜咯。係咁意揸住把劍舞咗三兩下,老實打都無乜點打,一格,一格就俾邪神像咬甩個頭,死無全屍都真係幾慘吓。和仔大人不嬲愛透過漫畫做隱喻,敖嬌臨死教訓細佬嘅幾段話──「現實一點吧!能救自己的只有我們自己!」、「你不把精神放在尋找敵人的破綻之上,卻浪費於祈求奇蹟,這樣只會死得更快。」、「我只是要你相信自己,認真地應戰,只有這樣才是唯一的活路。」睇落硬係覺得若有所指,影射啲乜?望番現今社會種種荒謬怪誕、是非顛倒、黑白不分,我覺得……嗯,或者我諗多咗……

1

2

3

4

5

6

7