fbpx
主頁, 影音新聞, 電影 — 21/12/2012 at 11:00 am

LG香港發佈OLED TV 55″超巨!

by

 

當大家狂鬥4K,LG忽然嚟招回馬槍,喺香港發佈最新OLED TV──55EM9700,同大家睇開LCD同LED有乜分別?簡單講,原理同Plasma差唔多,因為係每粒Pixels都係自發光體,所以可以慳咗唔使背光燈,所以機身只做到4mm,LG自稱係紙咁薄,更重要係顏色層次感有Plasma嗰種豐富感覺,再加埋玩3D立體電視,我覺得佢實用過4K好多囉!起碼藍光睇到、打機玩到、追電視劇都無問題,暫時香港推出及價錢未定!

 

===============新聞稿===============

LG 首款 OLED TV 55EM9700 為新世代注入高質視覺享受

嶄新 WRGB 技術呈獻全球最大纖薄 OLED TV 帶來耀目設計與無可比擬的影像質素

 

LG 電子將再一次掀起家庭娛樂革命,為大家帶來劃時代及尖端科技的 55 吋 LG OLED TV,成功為一眾電子用家引入先進及最高端的家用電視。

 

曾於 2009 年率先推出全球首部 15 吋 OLED TV 的 LG 電子,一直堅持持續開發及研究專為 OLED 電視而設的 WRGB (4-Color Pixel) 技術,其白色發光源能提升畫面輸出質素,配合 Color Refiner 強化圖像效果,使畫面生動傳神,為雙眼帶來更為舒服、自然及迫真的享受。另外,嶄新的技術亦有效地解決因視角角度及環境光暗下觀賞畫面時所引起的失真及色差問題。

 

有別於一般 LCD 及 LED 電視螢幕所採用的背燈設計,OLED TV 的技能能使螢幕自體發光,省卻使用背燈的設計,大幅縮減安裝背燈的空間。另外,揉合了創新的 Paper Slim 設計理念及優質的 CFRP 碳纖物料,使 OLED TV 的厚度只有 4mm 外,更讓重量降至 10kg。CFRP 碳纖物料因其耐用度及硬度而廣泛應用於航空及汽車工業,而且比鋁合金更輕更薄,更容易為嶄新電子產品塑造出完美的時尚外殼。

 

LG OLED TV 亦同時備有領先業界的 CINEMA 3D 電影技術及 Smart TV 功能,為 OLED TV 用家提供市場中最真實全面及無可比擬的家庭娛樂享受。

 

LG 電子香港家庭娛樂產品策劃部高級經理朴宰逸先生表示:「隨着旗艦級的 OLED TV在香港推出,LG 電子將進一步鞏固本地電視市場的領導地位。LG 電子亦會持之以恒,日後不斷為用家研發更多嶄新的家庭娛樂產品。」

 

查詢詳情,請瀏覽www.lg.com或致電查詢熱線:3543 7777

 

- 完 -