fbpx
編輯Blog — 06/04/2012 at 11:33 pm

[Reika’s blog] 強國「微信」anywhere

by

以前每到電視廣告時間我都會選擇去廁所或揭雜誌,時至今日,廣告時段我會用手機上fb,覆what’s app甚至check email,總之避得就避。

但有啲廣告始終避無可避,例如蘋果動新聞開段嘅廣告(而家更惡化至每click一段片都要播一次廣告-.-“),同埋手機遊戲廣告!最近每次開Angry bird space,右上角都會彈條長banner廣告,阻住我上太 空射豬仔。我係Andriod用家,所以玩angry bird space係唔駛錢嘅,哈哈,但就要硬食廣告……可能你會話,咁你免費嘛,iphone用家比0.99美金,andriod用家都可以比7個幾下載premium版飛廣告,所以結論係,我係貪小便宜嘅。

不過廣告之中,又以「微信」(由強國大廠騰訊開發嘅即時通訊apps)廣告最神通廣大無處不在,無論開MSN、蘋果日報apps、上網,都會見倒佢利誘我「喪玩微信贏大獎」,不過成效如何呢?至少我到而家都未安裝,因為我又要玩fb、又要玩instagram、仲有新浪微博,淘寶,twitter,angry bird……仲邊有咁多時間喎。

P.S. 我唔會貼佢條link出嚟架,因為我都無收廣告費。