fbpx
主頁, 硬件資訊, 電腦新聞 — 24/10/2012 at 4:27 am

最薄iMac Fusion Drive硬碟識行快啲

by

iMac真係好耐無新機推出,有網友仲數出已經有500日未換新機,好似仲慘過500日未換過底橫一樣!不過唔緊要,今次終於有新公布;超薄嘅機身,簡直好似將部iPad夾硬拉闊當成芒一樣,估計喺11月推出21.5″版同12月推出27″版,相信會係繼當年「枱燈」之後另一經典!

鋁機身配玻璃面版,已經成Apple簡約之經典!不過今次個芒同以往有啲唔同,除咗機身勁薄如刀片之外,5mm超薄邊框計,都好惹人注目,不過最愛死係佢新芒的造技術,佢將防弦光塗層,夾在面玻璃同LCD之間,據稱能保持色彩艷麗之餘,仲可以有效減去75%因環境光源,所做成的反光!相形就睇得更清楚!

處理器今次使用了第三代的Intel四核技術,有i5同i7的選擇,連NVIDIA GeForce processors都使用了最新版本,據稱能力有60%的上調!不過最搶眼,都係佢個Fusion Drive,簡單理解,佢就係將128GB的Flash記憶體,融入1TB或3TB的硬碟之中,只要你將常用軟件放入其中,會有更快速嘅表現!RAM則行8GB(兩條4GB) 1600MHz DDR3 記憶體(注意:27″ iMac會行8GB (兩條 4GB) 1600MHz DDR3記憶體;有四個供使用者運用的 SO-DIMM 插槽,最高可配置 16GB 或 32GB),至於傳輸連接埠,會有兩個Thunderbolt同四個USB 3.0插口。

Mac mini今次都有升呢!不過處理器就起用咗Intel雙核i5或四核i7,RAM都係行 4GB / 1600MHz,最高可支援16GB。

 

 

新iMac規格價錢比對表

 

 

 

新Mac mini規格價錢比對表