fbpx
Sony, 主頁, 其他相機, 相機新聞 — 19/09/2012 at 10:09 am

Hasselblad Lunar 用NEX-7換殼上市

by

我仲記得第一次學影夜影,問朋友借咗部FM2、教學個老死用Minolta,喺海運停車場第一次見到有人用「蝦鬚」,嗰一刻有個衝動想就地搵支棍,想試吓大碗酒大塊肉嘅感受!喺今屆Photokina,Hasselblad攞咗部Lunar出嚟!24萬像素、APS-C感光元件、Prototype機,預計出年Q1出。

睇真啲,原來係Sony NEX-7,換殼上市,連鏡頭都係行E-mount!噢!真係有啲心傷!我知NEX-7係好機,不過感覺無晒蝦鬚嗰種個性;再嚟!發現佢個手柄位玩皮,而且貫徹佢換殼原則,好多外包位,可以換成不同皮質、炭纖或者實木柄,忽然,我有種相將佢由神枱搬返落嚟嘅衝動,你想搞Fashion定相機呢?

我見佢仲有中文介面,仲要係簡體字嘅……中國Market萬歲!