fbpx
主頁, 潮玩新聞 — 03/09/2012 at 4:27 pm

NASA十萬供款 開發「忍者鏢」超音速飛機

by
超音速狀態


忍者鏢可以有超音速咁快?美國NASA剛剛向美國邁阿密大學工程學院,發放$100,000美元經費,開發新一代「超音速多方向飛行翼」(Supersonic Bi-Directional Flying Wing)!


如果大家有睇Macross的話,韋基利在飛機形態輕易可以達到超音速,至於在「有腳半飛機狀態」,就可以達亞音速(1馬赫或以下);不過美國邁阿密大學工程學院的機械及航空航太學系主任副教授Gecheng Zha就話俾大家知,現實中並唔係咁簡單!
呢架Supersonic Bi-Directional Flying Wing 在亞音速的一般飛行形態,你會見到機身會稍短,而機翼會特別闊大,主要原因係為了加大機翼的上昇氣流能力;當要進行超音速飛行時(1馬赫或以上),飛機機身會作90度轉向,將原本的兩邊機翼,變為機頭及機尾,至於原本的機頭的控制艙及機尾,則會變成兩側機翼!如果有相關超音速智識的話,大家應該知道當飛機作超音速飛行時,機頭會因空氣急速震動而形成一個「銳角形」的沖擊波,所以將機頭更尖、機身更窄,係有實質上需要!
Zha副教授指出,預計需要20-30年作開發,希望唔好成為一件空想科學啦!



亞音速狀態