主頁, 其他, 影音新聞 — 31/08/2012 at 11:24 am

Panasonic 103”祼視3D Plasma 任轉角度睇3D圖

by

 

Panasonic新公佈推出103”祼視3D Plasma!除咗尺寸大,最重要係睇相時發現,不同角度都無乜3D盲點,唔似其他祼視3D機咁,成日出現影像重叠,類似Out of Focus情況;加上佢靚玩4K2K精細Panel,雖然連機身編號都未有,但始終係有實體測試機,相信離正式投產不遠了!

同步公布!仲有一個叫Interactive Multi-view 3D System,如果想簡單認知,你可以當佢係一部3D Player,不過最勁嘅地方,你可以用類似Touch Pad嘅物體,將畫面上的3D影像,作多角度調校!Panasonic話呢個系統係專為博物館或汽車Showoom設計,試想一嚿暴龍完整骨架,又或一架新波子喺係面前,你可以將佢猜圓(才禁)扁、拉近縮遠、甚至摷埋佢車底嚟睇,仲要係祼視喎,你話幾爽先!

暫時呢個影像格式係乜?完全無資料,不過老實講句,我對一般博物館或車類物事無乜興趣,你話如果有《人體奧妙展》就唔同喇……