fbpx
主頁, 動漫資訊, 潮玩新聞 — 21/10/2014 at 11:30 am

蔡詩中的卡通人物 駐足大本型

by

1

萬聖節有乜節目?我無呀,你呢?我諗除咗兩大主題公園之外,最快靚正嘅節目就係嘆冷氣行商場。如果你都係咁諗,咁不妨去大本型逛吓,駐場有漫畫家蔡詩中筆下嘅卡通角色Teddy Bee同Ruff閃光裝置,戙喺側邊影吓相放上面書,叫做應吓節咁喇。

蔡詩中係邊位?佢係馬來西著名漫畫家同設計師是也,首部作品《Gengkey元氣王》一推出已經大熱到可以出搪膠,2007年起開始創作《The Never Ending Tales》,一樣大受歡迎。今次「大本型 x 蔡詩中:萬聖節冒險旅程」裝置藝術展,就係以《The Never Ending Tales》為主題,場內有十個卡通人物閃光裝置,講主角Teddy Bee同Ruff坐飛機嚟大本型,搵朋友仔共渡萬聖節……即係點呀?無乜點嘅,如果想認識吓馬來西亞漫畫家嘅作品,又唔嫌油塘遠的話,咪去朝聖吓囉。我親身到場望過,啲卡通人物嘅造型都Cult Cult哋,咁當然,撐得場就唔該帶定相機啦。

「大本型 x 蔡詩中:萬聖節冒險旅程」裝置藝術展
地點:油塘高超道38號大本型
日期:即日至11月2日
費用:免費入場
資料來源:https://www.facebook.com/ippoucc?fref=ts

2

3

4