主頁, 偶像資訊, 動漫資訊, 潮玩新聞 — 28/09/2014 at 3:30 pm

看籃圖 有共鳴

by

4

繼「極力誌籃球」之後,推介另一專畫籃球插圖嘅面書專頁「籃圖」,個人認為兩者雖屬不同風格,但公仔質素不相伯仲,絕對入得眼兼有啖笑。最重要係,鍾意打街場嘅籃球迷,應該睇得好有共鳴。

插圖言之有物,睇得我非常感同身受,例子一,1 on 1,有無幻想過18歲的我vs現在的我?同一個人因時光飛逝,體力大不如前,現在的我一定慨嘆敵不過18歲的我;例子二,逼自己跑步,汗流浹背,喘氣同時內心魔鬼與天使在掙扎,繼續跑定放棄好呢?例子三,飯可以唔食,堂可以唔上,波唔可以唔打,呢個又係咪你中學時代蒲街場撩人鬥波嘅心聲?例子四,同女仔鬥波,會唔會因為對方係女仔而不自覺憐香惜玉,減低防守?我有!仲特登讓開條路俾女仔走籃添……真係多麼的青蔥歲月,無限的汗水與熱血,呢啲咪係共鳴囉。

資料來源:https://www.facebook.com/basketballillustration

 

3

 

2

 

1