主頁, 偶像資訊, 動漫資訊, 潮玩新聞 — 05/09/2014 at 11:00 am

謝曬皮想拍《等‧一個人去飲》 笑死人無命賠

by

aaa

因為周慧敏,所以我打算入場睇《等一個人咖啡》,而因為《等一個人咖啡》,令謝曬皮諗番起一個人去飲嘅慘況,不但作畫抒發感受,仲打趣話想拍番套《等‧一個人去飲》添。有幾慘?以下文章就係佢第一身經歷,包保笑到你噴飯……

謝曬皮面書留言──
「我想拍一套戲叫做《等‧一個人去飲》,描寫一個人單拖去飲嗰種徬徨、無助的感覺。
我的真人真事改編:那天我一個人去飲,結婚個朋友我壓根兒不熟。三兩個小時的「show」,比《Transformer》第二集更悶。面對著一圍彼此不相識但又有一個共同朋友的一夜食客,發覺他們好像CCTVB的臨時演員,木無表情地交戲,但同時,我也是別人眼中的死茄喱啡。不管了,我把注意力放在食物上!這時我多麼希望上菜速度有如澳牛光速餐,妄想!食咗十世原來都仲食緊第四道菜,我差點以為自己剛才跌了入唔知邊個結界。
旁邊坐的左邊是阿嬸,右邊是男士;平時我喜歡撩阿嬸傾偈,希望了解時下香港老人的住屋問題,但可惜呢個阿嬸旁已有另一個阿嬸,她們已成一pair正討論鳩劇,我無從下手;此時惟有向男士落手,看他西裝筆挺正常年輕人一個,本想跟他討論政改問題或佔中議題這些事,怎料我的一個輕鬆開場白,把他極速嚇走!無理由,明明上次阿哥結婚時我也講過同一個笑話,那時姨媽姑姐笑到啲腸跌晒出嚟……
最後,我坐了一整晚,兩個鐘沒有開口,現在一開口個口臭過渠,完。朋友朱小姐,新婚快樂,哭。」

資料來源:https://www.facebook.com/tsesaipei/photos/a.135262153287542.31239.134709906676100/367138453433243/?type=1&theater