主頁, 影音新聞, 電影 — 11/04/2014 at 5:09 pm

有片:出太陽花學運合輯,台灣漫畫家就係有種!

by

aaa

太陽花學運隨住擒晚學生撤出立法院榮結,姑勿論你點睇呢場學運,有一樣嘢真係不得不讚──就係台灣本土漫畫家有Guts,不但立場清晰表態支持,仲打算出一本學運合輯,以紀錄此一歷史。

睇片,幾句字幕交代晒成件事嘅來籠去脈──「這個創作合輯是支持太陽花學運而生的,我們其實構想非常單純,就是想要把我們從學運裡頭,藉由我們的靜坐、聆聽跟思考,去感受到學運裡頭的訴求跟內容,也呼應黃國昌老師的話,我們希望能夠留下一些文本資料……能夠藉由一個這樣的創作合輯,能夠讓更多人可以了解一些……希望大家能支持我們。」出合輯要錢,依家團體正進行募捐,暫定刊印1000本,所有募款費用扣除成本將全數捐畀呢次有份參與學運嘅所有NGO團體。
我忽然諗,If,我哋香港人嘅佔中運動真係搞得成,雖然我都知道窄,咨詢又咨詢咨詢N年都係只聞樓梯響,到時唔知香港漫畫家又會唔會作出聲援呢?又或,有漫畫家夠Guts出一本關於佔中嘅政治漫畫呢?
集資查詢:http://www.vdemocracy.tw/project/2839