主頁, 影音新聞, 潮玩新聞 — 22/01/2014 at 7:06 pm

【有片】MIT「光波場」顯影技術 玻璃窗變電視機

by

TF20140122_28

 

好多電視生產商都喺OLED度想緊辦法, 為咗曲屏? 其實作用不大啦! 終極嘅目標, 係想出一部全透明, 鑲咗上牆都唔覺係電視嘅電視先真! 不過做價貴, 技術未得, 係依家嘅現實! 不過MIT有另一種想法, 而且做價仲會平好多添!

方法好簡單, 就係類似投影機方法, 將影像打落玻璃窗度, 唔好噓住! 我知市面已有類似產品, 不過佢高技術之處, 係喺玻璃面加咗一層 Nanoparticles嘅物質, 看上去同普通玻璃透光度差唔多完全一樣; 一般光打上去佢好似普通玻璃窗一樣, 直接透咗過去, 但係某特定嘅光波場嘅光束, 就會喺玻璃面發出藍光, 而且仲可以做到活動嘅影像添; 據知紅、綠色都應該可以顯示到, 仲話喺技術上完全冇難度, 相信要做全彩影像應該都冇問題, 而且呢種技術仲有一個優勝之處, 就係可視角度超高, 唔似OLED, 側少少就睇唔到!

http://youtu.be/0aw58MUciWw

 

TF20140122_29 TF20140122_27