主頁, 偶像資訊, 動漫資訊, 潮玩新聞 — 01/12/2013 at 4:50 pm

喬靖夫寫籃球小說 繼續熱血

by

5

喬靖夫《武道狂之詩》好睇在乜呀?夠熱血囉,主角荊裂、燕橫、童靜同島津虎玲蘭,每場戰鬥皆拼盡最後一口氣,所以每每能夠以弱勝強。估唔到佢寫武俠小說掂,籃球小說一樣掂,一樣令人睇到血脈沸騰。

高比拜仁剛剛同湖人續約兩年,為表揚佢嘅打不死精神,Nike專登搵喬靖夫寫咗九篇小說,希望用文字表揚吓呢位35歲籃球鐵漢咁話喎。第一篇小說叫《出鞘》,馮展鵬負責畫插畫,今日起新鮮滾熱辣喺網載刊登,主角林迅係Atoms隊控球後衛,「就像過去每次上場一樣,林迅從板凳站起來之前,總會把鞋帶解開來再綁一次。除了確保球鞋鬆緊剛好,他也習慣用綁鞋帶這個動作,分散球賽開打前的緊張感。」球隊半場落後Bulldogs隊21分,「這裡還有一個人,相信勝利」,呢個人,就係佢。劇情發展,當然係林迅憑一己之力扭轉乾坤,帶領Atoms隊反敗為勝進入季後賽。睇完呢篇小說,我啲血又滾滾哋,唔得,今晚一於落籃球場撩班o靚仔鬥波先。

小說連結

http://www.nike.com.hk/KobeMuseum/