fbpx
主頁, 遊戲新聞 — 11/06/2012 at 3:37 pm

小島秀夫:「MGS2應是最後一隻。」

by

E3過後靜過鬼,所以今日就寫寫嚟自外地雜誌嘅訪問。著名遊戲《Metal Gear Solid》系列製作人小島秀夫,最近同Playstation官方雜誌做咗個訪問,訪問裏面講到,原來《Metal Gear Solid 2》應該係佢製作嘅最後一隻《MSG》系列遊戲,奈何……

「《Metal Gear Solid 2》應該係我最後一隻參與開發嘅《MGS》遊戲,當時我第三集已經放手交比開發團隊負責。但好唔好彩,《MGS 3》開發時遇到好多問題,質素亦未令我滿意,最後我才被逼回到製作團隊。」他更說在團隊開發《MGS 4》時,遇到嘅情況都非常相似。
佢再補充:「其實我都明好難將遊戲概念轉達俾其他人,因為佢哋都唔會知我個腦諗乜。所以如果我希望製作出如我理想一樣嘅遊戲,難免要親身參與。」Metal Gear第一集喺1987年開始製作,係由小島秀夫提出概念,到1998年,Metal Gear Solid推出之時,係佢首次唔只參與創作故事同設計,更參與開發嘅Metal Gear遊戲,之後2001年《Metal Gear Solid 2》、2004《Metal Gear Solid 3》到2010年《Metal Gear Solid: Peace Walker》,逐漸顯現出佢想減少參與開發嘅意向。到《Metal Gear Rising: Revengeance》,更加放手俾Platinum Games開發……作為遊戲迷,我都係希望佢繼續遇到團隊令佢唔滿意嘅情況不斷出現啦……